Nurulbalqis 'Olive' Izzuddin ; 16 years old.

“Time is an illusion, lunchtime, doubly so."

[Tutorial]: Jom Lukis Doodle Anda Sendiri !

, Saturday @ 6:53 PM } 4 comment (s)


Assalamualaikum !
Tonight, Cik Bee nak mengajar korang cara nak lukis doodle, so korang tak perlulah ambil doodle tumblr itu.,,
but act. semua doodle tumblr tu memang kawaii-kawaii kan??
Korang pun boleh buat doodle yg kawaii jgk kalau korang rajin dan kreatif ! Start yeah !





Alatan yang korang perlu ada ! Marker pen dan charcoal atau pensel ! Oh ya, pemadam ! Jangan lupa!

CHARCOAL

Mulakan dengan melukis doodle's base ., rujuk gambar di atas kalau tak tau ., kalau rasa base dia dah ok, korang lukis rambut dia pulak.,




And then, lukis la face dia secomel yang mungkin.,,
kemudian tambah shading pada bahagian yang patut dishadingkan.,,

Dengan menggunakan marker pen, korang lukislah garisan tepi dia (outline) untuk menghasilkan penegasan.,

*Tett !! Haa.,, senang kan? cuba sendiri di rumah, ok?

PENSEL
 Lukis base doodle mengikut kreativiti korang.,,


Lukis muka dan tambah apa-apa yang dirasakan patut tambah.,,


Buat outline menggunakan marker pen untuk menghasilkan penegasan.,, Dan jangan lupa padam, ok?

Dengan bantuan scanner atau kamera anda, masukkan lukisan kawaii anda tu ke dalam laptop atau desktop anda dan editlah dengan Photoshop ! Senang kan??

MENGGUNAKAN SOFTWARE
Yang ni Cik Bee tak boleh ajar bebanyak sebab Cik Bee tak expert, korang boleh ke sini untuk melukis Doodle menggunakan Software, ok? >KLIK!<
Hasil karya Cik Bee menggunakan software ! Haha~ macam hapa je tangan dia tu.,,



*Terima kasih !

Labels:


4 commenter(s)